Modell sökes

Vill du vara modell till en tavla?

Du  behöver inte ha någon tidigare erfarenhet.  Det går till så att vi ses  och jag tar foton som jag sedan utgår från när jag målar. Detta tar  oftast runt 1-2 timmar, beroende på vad för typ av bilder vi tar, och  vart vi tar dem.  Ett kontrakt kan skrivas på att bilderna enbart får  användas som referenser till mina målningar och inget annat.  Jag fotar  både inomhus och utomhus. Det beror lite på vilken årstid det är, eller  vilken sorts bilder vi ska ta.

Jag  försöker skapa avskalade tavlor, lite melankoliska och tidlösa. Jag  vill komma bort från det vardagliga. Jag vill även att mina tavlor ska  kännas naturliga och inte konstlade. Det är även väldigt viktigt för mig  att modellen känner sig trygg ochatt vi kan ha en öppen dialog med  varandra. Det är även väldigt viktigt för mig hur kvinnorna på mina  tavlor framställs. Det sista som jag vill med min konst är att det ska  bli sensuellt eller sexigt.  Jag vill heller inte försköna kvinnan såsom  många fotografer gör med tex retushering. Jag vill få fram det  naturliga och lyfta fram det.


Vad jag söker:

 Som  jag skrev så vill jag ha ett naturligt uttryck. Jag fotar mina modeller  osminkade.  Jag ser gärna att du även har naturliga ögonbryn.  Vad som  går bort för mig är lösögonfransar, botox, för mycket brun utan sol,  silikon osv. Man är vacker som man är. Har du bristningar, bilringar,  lite rynkor eller celluliter så är det inget som är negativt, det är  bara helt naturligt. Kroppshår, såsom könshår, hår under armarna är  välkommet, men absolut inget måste.

I  klädväg så föredrar jag enkla och tunna klädesplagg. Jag vill inte att  kroppen ska vara gömd bakom en långärmad tröja och ett par jeans. Då  känns bilderna lite för vardagliga, samt att klädstilar går i vågor och  blir lätt daterade. Jag vill åt enkelheten, skapa en mer avskalad bild,  och få det lite mer tidlöst. Ingen bh (samma sak där med enkelhet,  naturligt uttryck m.m).

Vad  som kan bli bra är ett enkelt linne, helst enfärgat, gärna vitt. Smala  axelband är att föredra, men alla axelband är okej. En enkel  bomullsklänning funkar också, helst enfärgad eller vit. Samma sak där  med axelbanden. Ett nattlinne kan även bli bra. Andra klädesplagg kan  säkerligen fungera de med ifall du skulle ha något förslag.

Ibland  så målar jag naket. Detta är något  som jag förstår inte är för alla.  Det är helt upp till dig som modell vad som känns okej för dig. Nakenhet  kan även vara lite olika saker. Det kan vara halvnaket, Det kan vara  naket, men delvis täckt så att man inte ser allt. Det kan vara helt  bakifrån, eller att man tittar bort med ansiktet, så att det blir  anonymt. Det kan även vara en bild där huvudet inte syns alls. Och  skulle du inte ha några som helst problem med att vara helt naken, så  ser jag gärna att du är orakad. Som jag skrev förut så är det självklart  inget måste, men det förstärker både det naturliga och tidlösa i  bilden.

Skulle  du vara intresserad av att varas modell så får du gärna skriva och säga  vad du tycker om min text. Du får även gärna komma med idéer och tips  (om du vill) hur vi kan fota. De bästa fototillfällena är när vi  tillsammans kan bestämma vilka bilder som vi tar.


Tack för att du orkade läsa allt.

 

/ Björn


Projekt  "Naturlig kropp"


Om  du har läst min text ovanför om vad jag söker så har du nog förstått  att jag vill ha ett naturligt utseende i mina tavlor. Jag har länge gått  i tankar om hur jag kan utveckla dessa tankar och har nu beslutat mig  för att jag ska ha en separatutställning med just detta temat.

 Jag  kommer måla tavlor till den framtida utställningen lite då och då.  Tavlorna kommer inte postas på instagram tillsammans med min andra  konst, utan de kommer att sparas till utställningen. Vart utställningen  kommer att hålla hus är ännu ej bestämt, då jag är i början av  projektet. Men jag skulle föredra om den blev i Stockholm, samt att det  var hos en kvinnlig gallerist som förstod och uppmuntrade syftet med  utställningen, så att hon kan marknadsföra den på rätt sätt.

Det  som skiljer sig när jag söker modeller till projektet jämfört med min  vanliga konst är att kroppshår nu är ett måste. Om vi pratar om en  naturlig kropp så är det just kroppshår jag tänker mest på, eftersom det  är något som mer eller mindre alla har. Sen kan man ha mycket eller  lite, vilket inte spelar någon roll. Men jag vill inte måla ansat  kroppshår, utan vill ha en naturlig utväxt. Förutom kroppshår så vill  jag få med veck som blir vid magen när man t ex sitter ned. Bristningar,  celluliter, ärr, födelsemärken m.m Jag vill få med allt. Vad jag inte  vill ha med är silikon, brun utan sol, botox, fransförlängningar osv.  Allt som inte är naturligt helt enkelt.

Eftersom  temat är kroppen, och att visa den på ett naturligt sätt så krävs det  att man är naken. Men det behöver inte vara helnaket. Det kan vara  halvkropp. Den kan vara kropp men utan att ansiktet blir med i tavlan,  vilket gör det anonymt. Det kan vara naket, men delvis täckt nakenhet,  dvs att du har en arm framför brösten osv. Men givetvis är det bättre  att inte försöka gömma kroppen för mycket när det är den som är det  centrala i detta projektet. Jag tycker att det är bättre att visa bröst  kommer i alla möjliga olika former och storlekar, o det är just  olikheten som gör dem vackra och unika.


Så  vad söker jag? Jag vill inte att du ska vara sminkad och ser gärna att  du har så naturliga ögonbryn som möjligt, och inte för fixade eller  noppade. Jag vill även att du ska ha kroppshår. Vart beror lite på vad  vi tar för bilder. Tar vi från brösthöjd och upp så räcker det med hår  under armarna.  Men fotar vi mer åt helkropp så behöver du även ha  könshår. Tavlan behöver inte vara för grafisk, du kan tex sitta ner med  benen i kors, så att benen precis täcker ditt kön, men att håret ändå  syns. Och eftersom temat är naturlighet så är det väldigt välkommet om  du inte rakar bikinilinjen, eller om du kanske har hår som går upp till  naveln. Om du tänker att du är för hårig mot vad du tror att jag söker,  då har du missat hela poängen med vad jag vill skapa. Är du naturligt  hårig så är det ju naturligt. Sen går det givetvis bra om du inte är  jättehårig heller.  Håriga ben får du gärna ha, däremot vet jag inte om  det kommer  att synas så bra på lite avstånd och i ett kraftigt ljus.

Jag  förstår att det kan kännas lite jobbigt för dig som modell att fota i  en sådan personlig situation, speciellt då jag är en man. Jag ska göra  mitt absolut bästa för att få dig att känna dig trygg och säker. Vill du  så får du ta med en vän när vi fotar. Sen så nämnde jag tidigare att  jag inte kommer att posta tavlorna på instagram för tillfället. Däremot  så kanske jag postar dem under utställningens gång eller efteråt. Jag  kommer givetvis kolla av med dig om det känns okej eller inte. Sen  brukar jag ofta tagga de som har varit modeller till mina tavlor. Detta  är givetvis inget jag måste göra. Jag frågar helt enkelt dig innan vad  du känner om detta. Du får givetvis vara helt anonym. Som jag sa kan jag  måla en tavla där ansiktet inte syns. Det är viktigt att vi har en  öppen och bra konversation med varandra så att du känner dig trygg. Vi  kan även skriva ett kontrakt på att bilderna som vi tar enbart får  användas som referensbilder till mitt konstskapande och inget annat. Vi  tar heller inga bilder som du inte känner dig trygg med. Vi kommer  tillsammans fram till vilka bilder vi ska ta på just dig.

Sen  är jag inte världens bästa textmakare, men jag hoppas ändå att tanken  och budskapet gick fram. Jag vill  även tillägga att om man föredrar att  raka av sig sitt kroppshår så är det givetvis helt okej. Man ska göra  som man själv tycker är bäst. Men just till detta projektet så funkar  det inte med rakat.

 

Som  alltid så blir det väldigt mycket text. hoppas att det var okej att  läsa det. Och skulle du ha några frågor så får du väldigt gärna höra av  dig!